Suvivirsi on soinut tänään kouluissa, oppilaat ovat saaneet todistuksensa ja ylioppilaat lakkinsa. Ennen tuo päivä oli aina toukokuun viimeinen arkipäivä, ja saimme lomailla ruhtinaalliset kolme kuukautta. Ehdimme tekemään suursiivoukset ennen juhannusta, olemaan heinätalkoissa ja viinimarjojen poiminnassa vanhempien mukana. Ja silti oli syyskuussa vielä perunannostolomakin. Ainakin meillä maalla opimme näin työteon, ketään ei päästetty helpommalla. Olen kiitollinen vanhemmilleni, että opettivat tuon ilon työntekoon, joka näin 55 vuotiaanakin vie suureman osan päivästäni.

Tänään oli juhlapäivä ylioppilaille, me pääsimme onnittelemaan ensin Sannia. Tässä kuvassa hän leikkaa kakkuansa, tarjoilut olivat runsaat ja herkulliset.

Sinin ylioppilasjuhliin suunnistin äitini kanssa, siellä oli minun sukulaisiani ja tuttavia. Siellä oli ollut ruokatarjoilu jo aiemmin ja kahvitarjoilu oli meneillään, kun astuin sisään. Nappasin kuvan herkullisista täytekakuista ja pipareista, joita olivat talkoovoimin tehneet. Ihmeellistä, että jossakin perheissä pystytään tällaisiin yhteisjärjestelyihin.

Sireenit kukkivat pihassa sinisinä ja valkoisina ja lippu liehui salossa. Tuossa juhlatalossa asuivat aikoinaan mummuni ja pappani, muistot tulvivat mieleeni, kun astuin "heidän" huoneisiinsa. Siellä vietin lapsuusiltojani telkkaria katsellen, koska meillä ei ollut vielä silloin omaa tv:tä. Mummu ja pappa elelivät aika paljon omissa oloissaan, eivät he paljon jutelleet keskenään. Heillä oli hassu syytinki, pappa kävi meidän ja enoni perheessä vuoroviikoin syömässä, kun taas mummuni sai juurekset, puoli kiloa voita ja vehnäjauhoja joka viikko. Hän ruokaili sitten omissa oloissaan, tehden itselleen ruuan. Voi noita aikoja....mummu taisi olla aika yksinäinen, paljon hän kävi kyläilemässä naapureissa. Siihen aikaan sai mennä kylään ilman sovittuja aikoja. Pitkän elämän hän sai elää, yli 80 vuotiaaksi. Lapsen lapsellani on sama nimi kuin mummullani: Elsa, tänä aamuna ajattelin, jospa mummuni henki elääkin tässä pikkutytössä, kukapa sen tietää. Haikeina hetkinä on hauska ajatella tällaisia.